Uz međusobnu podršku uspjeli smo u samo dva dana napraviti iskorak u znanju, postati svjesniji sebe i svijeta oko sebe, uspjeli smo se povezati međusobno, bolje se povezati sa samim sobom. Radili smo na sebi (do-in vježbe), jedni na drugima (shiatsu) pa tek onda na konjima (shiatsu za konje). 

blog1aUvijek mi je zanimljivo ponovno osjetiti kako se nešto promijeni nakon održanih shiatsu-vikenda. Promjeni se kod polaznika tečaja, promjeni se kod predavača, kod asistenata i kod konja. Promjene u energiji koje napravimo u sebi samima reflektiraju se oko nas… a to se kroz shiatsu tako jasno vidi. Konji, kao najbolja ogledala, trenutno pokazuju naše unutarnje stanje i daju nam do znanja gdje smo i kako se osjećamo. Pozitivna promjena koja se događa nakon ovakvih druženja uvijek me ponovno iznenadi. 

Kako i zašto dolazi do promjene? U čemu je tajna shiatsua?

Jedna od prvih stvari koju su nas naučili u The School of Equine Shiatsu je 'davanje je primanje'. Kada sam prvi put to čula nisam mogla dokučiti značenje te jednostavne rečenice. Sada, četiri godine kasnije čini se da mi je malo više jasno. :) Pokušat ću to podijeliti s vama…

blog2

Ako svijet promatramo na energetskom (nematerijalnom) nivou – kada nešto nekome dajemo ne samo da ne ostajemo bez toga već se i za nas 'to nešto' povećava. Na primjer, ako nekoga zagrlimo jer mu je hladno i sami ćemo se zagrijati. Ako konju dajemo samopouzdanje da savlada neku prepreku preko koje se boji preći, automatski radimo i na svom samopouzdanju. Krug se zatvara, davanje je primanje, odnosno, ono što dajemo i za nas se povećava. Tako funkcionira i shiatsu! Upravo zbog toga i onaj koji daje shiatsu tretman nakon tretmana se, u pravilu, osjeća bolje. Upravo zbog toga Uvodni tečaj shiatsu terapije za konje prekrasno je iskustvo za sve koji su sudjelovali. Nema potrebe da se netko osjeti loše da bi se mi osjećali dobro. Tu prestaje potreba za natjecanjem s drugima i počinje suradnja… Ako svijet promatramo na materijalnom nivou – kada nešto nekome dajemo automatski ostajemo bez toga. Na primjer, ako imamo čokoladu i damo je nekome mi sami ostajemo bez te čokolade.

Hvala svima koji su sudjelovali na Uvodnom tečaju i hvala KK 'Breza' na gostoprimstvu.

Album fotografija možete pogledati ovdje.

Vedrana Ivčević

blog5