Element Vode simbolizira život i smrt.  Energija Vode predstavlja most između života i smrti, između umiranja i ponovnog rađanja. Godišnje doba koje pripada elementu Vode je zima.

Zima je vrijeme odmora i regeneracije; u dugim tihim, hladnim noćima i kratkim danima priroda miruje i čuva  svoju energiju za nadolazeće proljeće.

 Energiju Vode u ciklusu jednog dana simbolizira noć – dio dana kada sve miruje, regenerira se u iščekivanju novog jutra, novog početka.

“Voda” sadrži sav potencijal, no nikakvu kinetičku energiju, to je period kada je sve moguće, a ništa se još ne događa.

 

Poput vode, energija elementa Vode može biti mirna i tiha poput jezera; ustrajana i strpljiva poput potoka koji kroz stijenu polako traži svoj put do rijeke ili mora; ili razorna poput poplave koja guta sve pred sobom i ostavlja pustoš.

Zima je vrijeme kada više boravimo u svojim domovima, uživajuću u topini i polaganijem ritmu. To vrijeme možemo iskoristiti kako bismo još više spoznali sami sebe i zaista se odmorili, akumulirali želje i ideje te na taj način počeli sa stvaranjem nečeg novog ili poboljšanjem onoga što već postoji. Kroz mir i smiraj koji donosi zima možemo doći do onog dubokog mjesta u nama u kojem se nalazi naša vlastita suština. U prirodi, zimi je drveće ogoljeno od lišća, ostaje samo kostur – naizgled beživotan, jer sve što se događa zimi, događa se iznutra. I baš to skupljanje unutarnje snage zimi omogućava bujan rast i razvoj u proljeće, kako nas samih, tako i naših ideja. Upravo zbog toga, važno je iskoristiti taj zimski mir kako bismo i mi na proljeće kada dani postaju duži i topliji mogli dati najbolje od sebe i biti odmorni i svježi za provedbu svih tih ideja.

Voda također predstavlja unutarnju snagu koju imamo u sebi. I dok je svjesnost o vlastitoj snazi jedan aspekt Vode, njegov polaritet je strah. Strah se javlja kada počnemo sumnjati u vlastitu snagu, kada se nađemo na rubu osobne zone komfora iz koje trebamo iskoračiti. Ako se prepustimo strahu on će nas paralizirati i ostati ćemo smrznuti u mjestu, no ako mu se ne prepustimo on može biti sila koja nas gura naprijed, van osobne granice komfora, u nepoznato s mirnoćom, ustrajanošću i strpljenjem te unutarnjom snagom.

Kada si dozvolimo smiraj i tišinu, kada svoju energiju zadržimo unutar sebe tada smo istinski u elementu Vode. To je ponekad ili često prilično teško jer živimo u vremenu koje forsira konstatnu akciju, očekuje trenutne rezultate i odgovore. No, priroda ima svoj ritam – sve u svoje vrijeme, odnosno doba godine. Ako uspijemo makar na kratko tokom dana utihnuti, umiriti se i odmaknuti se od podražaja, tada s lakoćom možemo osjetiti i prepoznati situaciju u kojoj se nalazimo te na odgovarajući način reagirati. I to je jedna od najvećih kvaliteta energije Vode: ona se bez imalo muke prilagođava svome okruženju, tiho i ustrajano preuzima oblik onoga u čemu se nalazi kako bi se mogla dalje kretati.

Voda čini 70% našega tijela, a energija Vode se u našem tijelu manifestira kroz kosti, uši, bujnu kosu i organe/meridijane bubrega i mokraćnog mjehura.

 

Konj u elementu Vode

To je konj s jakim i koščatim tijelom, sjajnom dlakom, bujnom grivom i repom i dugim leđima. Perceptivan je i često samac u krdu u kojem ga najviše vole mladi konji i ždrebad. Znatiželjan je, komunikativan i kreativan. Ovaj tip konja je poput kameleona – neobičan i hirovit. Nije ga uvijek lako razumijeti, potrebno mu je vrijeme da procijeni situaciju i redovito testira vaše granice, stoga je ponekad potrebno pronaći inovativne i neuobičajene metode treninga kojima ćete pridobiti njegovu pažnju. Ovo je vrlo senzibilan konj na emotivne neuravnoteženosti svoje okoline. Zbog toga vrlo dobro reagira na energetske i holističke tehnike rada na tijelu. Ovim konjima treba pristupati iskreno i prisutno, slušati ih i vjerovati vlastitoj intuiciji. Ovi konji mogu biti izvrsni učitelji ako ih naučite slušati. Uravnoteženi tip Vode je samopouzdan, prilagodljiv i izdržljiv  konj s velikom životnom energijom, zreo i sposoban se prepustiti i vjerovati svom čovijeku. 

 


 

Kako podržati energiju Vode

Odmorom – zimi je dan kratak pa je to dobro iskoristiti za rani počinak, svitanje je kasno pa i buđenje može biti kasnije kada je to moguće.

Hrana za dušu –  čitajte, zamislite da sve vaše ideje i planovi, poput sjemena u zimskom vrtu, trenutno miruju i skupljaju snagu da u proljeće niknu. Dozvolite im da se u mislima polako i tiho razvijaju u išćekivanju proljeća i akcije.

Hrana za tijelo – jedite hranu koja grije poput korjenastog povrća, cjelovitih žitarica, variva i općenito hrane koja se duže vrijeme kuha. Pijte puno vode, jer zima isušuje vlagu iz našega tijela.

Odvojite vrijeme za sebe – vježbajte slušati svoje tijelo, kada mu je dosta i treba odmor. Odvojite neko vrijeme u danu za sebe, makar da u miru i tišini popijete čaj ili kavu bez distrakcije ili da samo buljite u prazno.

 

 
Autorica članka:
Jele Dominis, Shiatsu praktičar za konje i ljude, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.