Energija Metala pripada jeseni. Poput jeseni koja se kroz svu svoju raskoš boja polagano priprema za vrijeme mirovanja i kontemplacije, otpuštanjem lišća i svega što joj više nije potrebno. Baš nas tako i energija Metala nutka da pogledamo unutar sebe, da budemo zahvalni za sve blagodati protekle godine, da prihvatimo sebe i vlastitu vrijednost te otpustimo svo lišće i sve što nam nije više potrebno kako bismo imali prostora udahnuti taj svježi prohladni jesenski zrak.

 

Energija Metala je energija žudnje za životom, energija vitalnosti i transformacije. Metal se može taliti, može mu se mijenjati oblik i ponovo taliti i mijenjati oblik – no u svim njegovim promjenama oblika on i dalje zadržava svoju vrijednost, svoje karakteristike, svoje ja unutar univerzuma različitosti.

Energija Metala je i energija razmjene – poput udaha i izdaha – da bismo mogli udahnuti (primitit) moramo moći izdahnuti (pustiti) i obratno.

Organi i energije povezani s ovim elementom su pluća (primanje, udah) i debelo crijevo (otpuštanje, izdah). Koža kao najveći organ u našemu tijelu također pripada elementu Metala, kao vanjska granica koja nas spaja i odvaja od vanjskoga svijeta. A to je i još jedna važna karakteristika elementa Metala – osobne granice kako za nas same tako i one postavljene prema vanjskome svijetu. One nisu rigidne i mogu se poput metala mijenjati prema potrebi, no njihova suština se ne mijenja i one su tu kako bi nam omogućile zdravu razmjenu s okolinom.

Emocija vezana uz element Metala je tuga. Tuga ima prirodnu sposobnost pročišćavanja jer nam omogućava da preispitamo i sagledamo sve što nam više nije potrebno u životu. Ona nam omogućava da prihvatimo i poštujemo sve što je ušlo u naš život i da sa zahvalnošću pustimo sve što je otišlo iz našeg života kao i sve što treba otići iz našeg života.

Element Metala traži od nas da budemo prisutni ovdje i sada. Konji nam tu mogu biti odlični učitelji – njihova emotivna agilnost dozvoljava im da u jednom trenu osjete npr. strah, reagiraju i kada opasnost prođe – jednostavno se opuste i vrate nazad svome poslu (paši, odmoru, igri). Zamislite kada bi ljudi prakticirali tu sposobnost koju i sami posjedujemo – da osjetimo, reagiramo, pustimo i nastavimo živjeti?!

 
 
 
 
 
 
 
 

Konj u elementu Metala

 

To je konj koji ima “četvrtasto“ vitko i elegantno tijelo sa sjajnom dlakom.

Brzo uči, voli mentalne izazove i voli raditi; dok ga poštujete otići će na kraj svijeta za vas. No, baš zato što brzo uči lako ga se može preopteretiti i u tom slučaju vrlo vjerojatno će se emotivno zatvoriti. Prilično je šaljiv, a njegove male nepodopštine, poput tvrdoglavosti, brzo mu opraštamo. Potrebni su mu rutina i mir. Česti odlasci na turnire izazivaju stres kod ovakvog konja koji se može manifestirati u obliku kašlja ili problema s kožom bez nekog očitog uzroka.

Metalni konji nisu pretjerano društveni i više vole male grupe konja kojima vjeruju i na koje se mogu osloniti. Isto vrijedi i za ljude – povezat će se s osobom kojoj vjeruju i koju poštuju.

Vrlo mentalan, logičan i metodičan konj, inteligentan, razuman i samodostatan. Stres mu izazivaju nered, buka nekompetentnost i nerazumna očekivanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Kako podržati Metal

  • napravite jesensko čišćenje životnog prostora, štale, ormara, auta…
  • organizirajte se – napravite “to do“ listu, ali umjesto da se nervirate oko svega što niste napravili, jednostavno budite zadovoljni s onime što jeste napravili 
  • meditirajte
  • dišite – disanje jača pluća, povećava energiju, umiruje um i općenito nam diže raspoloženje. S pažnjom na dahu kroz izdah otpustite sve napetosti i sve ono što vam više nije potrebno.
  • pijte puno vode – jesen, odnosno Metal se veže uz suhoću pa je dobro hidrirati tijelo i tako pomoći debelom crijevu da bolje radi

 

 
Autorice članka:
Jele Dominis, Shiatsu praktičar za konje i ljude, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Maja Živanović, Projekt Jednorog- metode rada s konjima utemeljena na komunikaciji i međusobnom razumijevanju i poštovanju , Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.