Doba povezano sa elementom Zemlje je bablje ljeto, vrijeme koje obiluje plodovima i hrani nas tokom cijele zime. Energiju Zemlje možemo gledati kao majku života, onu koja njeguje i hrani sjeme, omogućava njegovu transformaciju u biljku i davanje plodova.

U ciklusu 5 elemenata Zemlja se nalazi u sredini, te se smatra stabilizirajućom energijom koja daje uzemljenje i bazu svim ostalim elementima.

Zemlja ima svojstvo sakupljanja i skladištenja energije koja nas hrani i omogućava nam da rastemo i napredujemo. Energija Zemlje je energija transformacije – ne samo da daje od sebe već je sposobna i redefinirati vlastite granice kako bi uključila i omogućila drugim životima da se razvijaju. Energija Zemlje je i transformacija misli kako ne bismo ostali zapetljani u vlastitim mislima već postigli jasnoću uma. Kad je osoba uzemljena uporište njezinih snova je u realnosti. Ako smo dovoljno uzemljeni jasno ćemo znati kada nam je potreban odmor i kako se možemo odmoriti i napuniti energijom, s druge strane, da bismo bili uzemljeni, potreban nam je odmor i energija za aktivnosti u našem svakodnevnom životu.

Na duhovnoj razini Zemlja je spoj srca i uma kroz komunikaciju; ravnoteža između osjećajnosti i razuma. Organi i meridijani povezani sa elementom Zemlje su želudac i slezena; u tijelu se manifestira kroz mišiće i fasciju, usne, slinu i osjetilo okusa. Kada kažemo da se ljubav iskazuje kroz želudac – to sada ima i smisla.
Boje povezane s ovim elementom su žuta, zlatna, narančasta i smeđa, odnosno boje koje najavljuju smanjivanje ljetnih vrućina i dolazak jeseni te sazrijevanje plodova. A okus povezan sa Zemljom je slatkoća – narančaste, okrugle bundeve.

Energija Zemlje je vezana uz naš odnos s nama samima , ali i sa drugima oko nas. Kada smo usredotočeni, uravnoteženi i smireni i kada osjećamo onu opuštenost kao “kod kuće” znači da posjedujemo dobru i zdravu Zemljanu energiju. Stvaranje ugodnog doma i opuštene kućne atmosfere te kuhanje za sebe i svoje bližnje osnovne su aktivnosti s kojima podržavamo energiju zemlje u svojim životima.

 

Konji u elementu Zemlje


To su konji širokih leđa, jake građe i jakim mišićima. Pouzdani, strpljivi, izdržljivi i tolerantni. Kreću se i uče polako i nisu pretjerano ambiciozni. No zbog svoje jednostavnosti i srdačnosti čine sve što se traži od njih. Potrebni su im kratki i jasni, zabavni zadaci, u malim koracima koje lako razumiju. Ako previše tražite od Zemljanih konja, oni će vam pružati otpor i postati vrlo tvrdoglavi. No jednom kad nešto nauče to ne zaboravljaju – tako da pazite što ih učite. Vrlo su izdržljivi jednom kad krenu, no uglavnom izbjegavaju pretjerano kretanje osim ako hrana nije u pitanju.
Ovom tipu konja odgovaraju rutine jer se tada može opustiti.
Uravnoteženi tip Zemlje je stabilan, uzemljen konj, sa zdravim apetitom, jakim nogama. Prijateljski (majčinski) raspoložen i zaigran. Potreban mu je stabilan čovijek kojeg može sigurno pratiti kako bi imao vremena obraditi sve nove informacije.

 

Autorice članka:

Jele Dominis, Shiatsu praktičar za konje i ljude, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Maja Živanović, Projekt Jednorog- metode rada s konjima utemeljena na komunikaciji i međusobnom razumijevanju i poštovanju , Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.