tretman shiatsu 1

Shiatsu tretman radi se u okruženju u kojem se konj najopuštenije osjeća. Najčešće je to u boksu, konjima koji su naviknuti na štalu i imaju svoj boks ili u ispustu konjima koji žive vani. Važno je da je konj u svom uobičajenom okruženju jer jedino opušteni konj može dobro primiti tretman i imati najviše koristi od tretmana. Doba dana u koje se daje tretman nije važno sve dok se ne podudara s hranjenjem. Recimo to ovako… konj koji čeka da dobije zob nije baš u najboljem raspoloženju za primanje shiatsu tretmana.

Na dan kada se radi tretman najbolje je da konj pauzira s treningom ili da ima trening prije tretmana (ujutro trening, popodne tretman) jer se na taj način daje potrebno vrijeme tijelu da se 'posloži', tj. da energija u tijelu ponovno proteče bez ometanja. Sljedeći dan konj nastavlja s uobičajenim programom treninga, osim u slučajevima kad je trening kontraindiciran od strane veterinara i konj je svakako u poštedi.

Trajanje tretmana može varirati ovisno o potrebama konja. Uobičajeno trajanje tretmana je 45 – 60 minuta.

tretman shiatsu 4

Shiatsu praktičar najčešće prilikom tretmana kao alat koristi ruke, palčeve, prste ali ponekad i laktove. Osim pritisaka na akupunkturne točke koriste se rotacije i istezanja nogu te istezanja vrata, a ponekad i repa, tj. cijele kralježnice konja. Kakav će tretman biti ovisi kako o primatelju tretmana tako i o shiatsu praktičaru, što svakog praktičara čini svojevrsnim umjetnikom. Nikad se neće dogoditi da konj dva puta primi identičan shiatsu tretman.

Zadatak shiatsu praktičara nije baviti se simptomima i posljedicama premda ih se shiatsuom uspješno ublažava ako ne i otklanja. Njegov je zadatak otkriti gdje se krije disbalans i kroz ciljani rad na tijelu stimulirati i uravnotežiti protok energije, osloboditi blokade i stimulirati primateljevu prirodnu snagu iscjeljenja. Na taj način konj se vraća bliže svom prirodnom balansu pa konji koji su skloni eksplozivnom ponašanju postaju mirniji, a one koje je teško pokrenuti postaju živahniji.

tretman shiatsu 3

Pitanje koje nam se često postavlja je: koliko tretmana je potrebno? Na to pitanje nema jednoznačnog odgovora. Kao što smo već rekli, shiatsu ne tretira simptome već unutrašnji disbalans koji za posljedicu ima određene simptome. Zbog toga broj tretmana ovisi o samom konju i njegovom općem stanju. Iskustvo je pokazalo da se akutni problemi mogu poboljšati već nakon dva ili tri tretmana (ponekad čak i nakon samo jednog tretmana!) dok za kronične probleme tretmane treba ponavljati kroz duži vremenski period. Drugim riječima, što je duže neki problem nastajao duže će trebati da se riješi. Zbog toga ne oklijevajte nego već pri prvim simptomima reagirajte.

Može li se tretman raditi ako konj nema nikavih problema/simptoma? Dapače! Takvi klijenti su nam najdraži. Shiastu djeluje i kao dobra prevencija jer male, nama nevidljive disbalanse i zastoje u protoku energije vrlo uspješno vraća u ravnotežu PRIJE nego se simptomi uopće pojave. Ova preporuka vrijedi posebno za sportske konje koji su izloženi svakodnevnim naporima i stresovima zbog treninga, putovanja i natjecanja i od kojih se očekuju rezultati. Kao što svaki čovjek sportaš treba dodatnu pažnju za očuvanje dobre forme tako i svaki sportski konj treba dodatnu brigu i skrb. Sportskim konjima preporučujemo redovite tretmane jednom mjesečno.

 

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-9Kws0lvV3M