Prema teoriji o pet elemenata prisutnoj u tradicionalnoj kineskoj medicini, energija Vatre manifestira se ljeti. Energija Vatre daje nam toplinu i sposobnost da volimo i budemo voljeni, te nam omogućava da nakon proljetnog buđenja/rođenja cvatemo i sazrijevamo.

 

 SAM0915Vizija Vatre
 
Energija Vatre je onoliko snažna koliko je bio snažan potencijal energije Drva u proljeće – jer Vatri je potrebno gorivo (Drvo) da bi gorjela.

Prevedeno u naš život - ljeto je doba kada trebamo uživati u procvatu vizija i planova koje smo napravili u proljeće. Bez ljetnih cvijetova nema ni jesenskih plodova koji će nam pomoći da prezimimo hladnu zimu do novog buđenja.
Ljeti, kada je sve otvoreno, mirisno, u bojama i sve pršti i zuji od života, možemo postati svjesni svojeg punog potencijala. Tek tada slijedi sazrijevanje. Kada postanemo svjesni svojeg unutarnjeg bogatstva u nama se stvara energija i ako želimo možemo svoje bogatstvo s užitkom i radošću dijeliti s drugima, ali i primati toplinu i ljubav drugih. To je energija elementa Vatre!

Vatra može biti poput svijeće mirna i spokojna ili poput logorske vatre - ona koja privlači k sebi i daje toplinu. No, može biti i razorna poput požara!

Vatra u našem tijelu

Emocije koja su povezane s elementom Vatre su radost i veselje. Radost se u nama manifestira kroz ljubav, smijeh i entuzijazam. Ona nas grije, aktivira i daje nam onaj gorljivi sjaj u očima. Otvara nam srce i pomaže da se povežemo s prijateljima, kolegama, obitelji i partnerima. Kada je naša Vatra u ravnoteži radost osjećamo u cijelome tijelu – istovremeno osjećamo sreću i spokoj, s nogama čvrsto na zemlji. No kada nam Vatra izađe iz ravnoteže ta ista radost može imati potpuno suprotni učinak – toplina i energija koju osjetimo, umjesto spokoja može nas odbaciti u svijet fantazije, ne uzemljenosti, anksioznosti ili histerije.
Element Vatre se u našem tijelu manifestira kroz krvotok, imunološki sustav, srce i tanko crijevo. Energija Vatre omogućava nam da budemo iskreni sami sa sobom i s drugima, daje nam sposobnost da pročistimo sve što unesemo u tijelo (informacije/hranu), izbacimo što nam ne treba i srcu damo samo ono što mu je zaista potrebno.

IMG 0038Vatreni konji

Konj kod kojeg prevladava element Vatre je po prirodi “Diva”. Vrlo je komunikativan, karizmatičan, zabavan i toplog karaktera. Brzo i lako uči pa stoga treba paziti da ga se ne preoptereti jer od previše informacija može “puknuti“ i izgubiti tlo pod nogama. Prema fizičkim karakteristikama Vatreni konj ima relativno veliko tijelo u usporedbi s glavom, kratke noge brzog koraka. Vatreni konj je zaigran i znatiželjan, a ponekad i pun smicalica. Zrači nekom neobjašnjivom privlačnom energijom i sjajem iz očiju. Potrebne su im zabavne aktivnosti i razumijevanje za njihovu znatiželju te usmjeravanje njihove zaigranosti.
Kod Vatrenih konja, više nego kod drugih, izražena je potreba za društvom.

***Ako vas zanima koji elemant prevladava kod vašeg konja ispunite upitnik i saznajte.

Element vatre i konji

Jedna od osnovnih karekteristika konja je njegova društvenost i potreba da bude dio krda. Razloge za to pronalazimo u evoluciji i činjenici da je konj u krdu sigurniji od lovaca koji su miljunima godina na njega vrebali iz prikrajka. Ali to nije jedina stvar koju krdo pruža konju i zbog čega mu je potrebno. Krdo odgaja konja, pruža mu priliku da izgrađuje socijalne odnose i sazrijeva, pruža mu prostor za igru, istraživanje i razvoj mnogih vještina koje su mu potrebne u životu, pa i za otkrivanje vlastitog potencijala.
Kada govorimo o elementu Vatre i konjima, radost i veselje konji nalaze upravo na slobodi, s drugim konjima, u igri, hranjenju, drijemanju i ostalim aktivnostima koje izmjenjuju. Ukoliko imate mogućnost, pružite svome konju vrijeme koje će provesti u krdu, družeći se s drugim konjima i radeći sve ono što konji rade već milijunima godina. Ako vaš konj boravi na mjestu gdje nema drugih konja dio krda može biti i neka druga životinja kao npr. koza, ovca, magarac, pa čak i mačka ili pas.
Ukoliko puštate konje u manji prostor u koji ne stane puno konja posvetite posebnu pažnju izboru konja koji će boraviti zajedno jer se svi konji ne slažu jednako dobro. Osigurajte konjima pitku vodu i hranu (ako nema trave, sijeno u putnim mrežicama će također poslužiti) i odvojite malo vremena da ih promatrate, možda vas njihovo ponašanje iznenadi ili otkrijete nešto novo u vezi vašeg konja.
Tokom godina bavljenja s konjima puno puta sam svjedočila ili slušala priče o konjima koji su imali probleme u ponašanju (agresija, plašljivost, tikovi...) koji su nakon nekog vremena provedenog na slobodi u društvu drugih konja doživjeli transformaciju i postali smireniji, hrabriji, zdraviji... Mogućnost cijelodnevnog kretanja i druženja s drugim konjima utkani su duboko u DNK naših prekrasnih prijatelja, pa zašto im onda ne pružiti upravo to?

Podržavanje elementa Vatre u odnosu čovjeka i konja

Podržavanje elementa vatre u odnosu kojeg imamo s našim konjem zapravo znači da znamo kako našeg konja učiniti sretnim, veselim, znatiželjnim i entuzijastičnim u vezi nas i zadataka koje smo odabrali za sebe i našeg konja. Nije važno da li ste sportaš ili rekreativac, imate li mladog , zrelog ili starog konja i koliko toga možete s njim napraviti. Važno je to da možete pronaći načine koji vesele i vas i vašeg konja. I vi ste dio krda svojem konju pa je važno da osim rada s konjem i nekih svakodnevnih aktivnosti poput hranjenja, čišćenja štale itd. provedete sa konjem i vrijeme koje je ispunjeno vašim zajedničkim sadržajem. To može biti terensko jahanje i istraživanje novih puteva, šetnja na ruku s vašim konjem, odlazak na pašu, druženje i igra s konjem u manježu dok je konj slobodan, čitanje knjige pored konja koji pase, slušanje muzike koju volite za vrijeme treninga, kupanje konja, četkanje konja s posebnom pažnjom na mjesta po kojima se voli češkati ... Poanta je zapravo da radite ono što vam zagrije srce, što vas veseli i što veseli i vašeg konja.
Ponekad se zapetljamo u očekivanja i planove koje imamo o tome što, kad i koliko treba raditi s konjem i kako brzo treba doći rezultat našeg rada. Ukoliko se prepoznajete u zadnjoj rečenici, pustite sva ta očekivanja i pritisak. Pustite na neko vijeme i opustite se, jer ništa neće pobjeći... Zapalite u sebi djetinju radost i uzmite malo vremena za aktivnosti s konjem koje vas vesele i opuštaju, pune vas elanom i entuzijazmom.
S obzirom da ljetno sunce i toplina pojačavaju vatru, posebno ljeti treba paziti da se konji ne pregrijavaju – tada se s njima možemo družiti rano ujuto ili navečer ... noćno jahanje ili otići na kupanje s konjima ako su nam more, jezero, potok ili rijeka u blizini.

Ukoliko tražite način da već postojeće aktivnosti s vašim konjem začinite s dozom veselja razmislite o nagradama za konja: pauzama tokom treninga, češkanje konja, poslastice, verbalne pohvale vašem konju i smijeh. Konji osjete našu energiju i znaju kad nam je drago zbog nečeg, kada se bojimo, kada smo zabrinuti, ljuti, sretni. Pokažite vašem konju zahvalnost na trudu koji ulaže da napravi ono što vi želite :)

Ne zaboravite svojem konju osigurati hlad i čistu vodu, a također ne zaboravite sami piti dovoljno vode – jer Voda kontrolira Vatru :)

 

krdo malo

 

vatrice dvije 2

 

Autorice članka:

Jele Dominis, Shiatsu praktičar za konje i ljude, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Maja Živanović, Projekt Jednorog- metode rada s konjima utemeljena na komunikaciji i međusobnom razumijevanju i poštovanju , Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.