Prema tradicionalnoj kineskoj medicini energija Drva se manifestira u proljeće. Energija Drva označava novi početak, rast i razvoj. Naprimjer, gledajući ciklus života, djetinjstvo pripada elementu Drva, a ono podržava našu viziju života i planiranje u skladu s tom vizijom.

 

Vizija Drva

Pustiti korijenje duboko i čvrsto u zemlju, a istovremeno rasti prema svjetlosti bez obzira u kakvom se okruženju nalazi. Drvo u gustoj šumi imati će dugačko deblo i krošnju na vrhu kako bi moglo primiti sunčevu svjetlost. Isto Drvo, koje raste samo na livadi razviti će krošnju u svim smjerovima, dok će Drvo na rubu šume pružiti grane prema otvorenom prostoru.
Prevedeno u naš život energija Drva uči nas da se držimo svoje vizije i istovremeno budemo fleksibilni kako bismo mogli zaobići i prevladati prepreke. Isto tako uči nas strpljenju i ustrajnosti koje su potrebne kako bi ostvarili svoju viziju i svoje planove proveli u djelo.
Jedna poslovica jako lijepo opisuje energiju Drva a glasi ovako:
“Zapisujte planove u pijesku, a viziju imajte uklesanu u kamen.”

Drvo u našem tijelu

Emocija koja je povezana s elementom Drva je ljutnja. Ljutnja može biti motivirajući faktor jer nas može natjerati da postanemo fleksibilniji i kreativniji u pronalaženju rješenja za to što nas je naljutilo, odnosno daje nam energiju da napravimo potrebnu promjenu. No također, ako se ljutnji prepustimo, može nas dodatno zakočiti, učiniti nas još nefleksibilnijima, dovesti nas do točke frustracije i pružanja otpora. Uzrečica “ideš mi na jetra” povezana je baš s elementom Drva jer organi povezani s ovim elementom su jetra i žučni mjehur.
Kad nam netko ili nešto ide jako “na jetra“ često nam se vilica zakoči, a tijelo se stisne. Element Drva se u tijelu manifestira kroz ligamente, tetive, mišiće i nokte (kopita). Kada se stisnemo i zakočimo na fizičkoj razini postajemo stisnuti, nefleksibilni i na emotivnoj i mentalnoj razini i obrnuto – kada smo emotivno i mentalno stisnuti i nefleksibilni tada smo i fizički rigidni.
Stoga je razumljivo da je elastičnost i fleksibilnost bitan faktor u podržavanju ovog elementa.

Konj kod kojeg prevladava element Drva je po prirodi pokretan, žilav i mišićav. To je temperamentan konj koji će pokušati uspijeti pod svaku cijenu, no lako postaje nestrpljiv, frustriran i ljut te su mu zbog toga potrebni zanimljivi, raznoliki i zabavni zadaci. Prije treninga potrebno ga je dobro zagrijati i držati ga što više vani. Ovaj tip konja može biti ili vrlo agilan i fleksibilan ili drven poput klade. Ovom tipu konja potrebne su jasno postavljene granice i jasno vodstvo, dosljednost, čvrstoća i prije svega prisutnost da bi vas poštovali. Ako se prema njemu postupa grubo može postati vrlo agresivan i opasan. Uravnoteženi tip Drva je hrabar, mentalno i fizički fleksibilan konj, zadovoljan (voli raditi) i daje vam što tražite od njega, ali isto traži i zauzvrat.

Podrška fizičkoj elastičnosti i fleksibilnosti 

a. Čišćenje jetre

• za ljude
Jednom ili dva puta godišnje (najbolje u proljeće) možete počastiti svoju jetru laganim čišćenjem 
Nekoliko dana jedite laganu hranu ili postite, a jutro započnite s dvije žlice maslinovog ulja pomiješane sa sokom pola limuna (ili jednom žlicom jabučnog octa). Ovim čišćenjem (maksimalno 6 dana) jetra se čisti od toksina i nakon 3-6 dana čišćenja cijelo se tijelo osjeća obnovljeno i svježe.

• za konje
U proljeće dopustite konjima da pasu što raznolikiju travu, što više. Oni će si sami znati odabrati točno što im treba. 

b. Vježbe

• za ljude

1. Jedan od vrlo jednostavnih načina na koje možemo kroz vježbu podržati naš element Drva je istezanje, pogotovo bočna istezanja trupa, nogu i vrata. Istezanje se izvodi polako, u početku do granice ugode. Prvi korak je udah u neutralnoj poziciji, a izdahom krećemo u istezanje i na taj način “kontroliramo“ da istezanje ne prelazi naše granice. Tijekom vježbanja pokušavamo zadržati pažnju u tijelu – samo primjetiti napetosti.
Primjer vježbi koje podržavaju element Drva:

2. Jahači stav (jednostavna, no nimalo laka vježba)
Punim stopalima čvrsto stojimo na tlu, noge su nam razmaknute u širini ramena, a prsti na stopalima su lagano okrenuti prema unutra. Koljena su opuštena i lagano savijena tako da su u ravnini s vrhovima nožnih prstiju. Zdjelica je lagano uvučena prema unutra/naprijed. Ramena su spuštena i opuštena, kralježnica ravna. Laktovi su lagano savijeni i ruke opušteno vise s opuštenim dlanovima i prstima. Zamislimo da nam je na vrhu glave nit koja nas vuče visoko u nebo. Oči i usta su opušteni i zatvoreni. Vilica je opuštena, a jezikom lagano dodirujemo gornju čeljust.
Kada uđemo o ovu poziciju i nađemo ravnotežu koja dolazi iz našeg centra (abdomena, oko pupka) zamislimo da naša stopala puštaju korijenje duboko u zemlju. Pokušajte osjetiti podlogu na kojoj stojite – njenu teksturu, temperaturu. Rasporedite svoju težinu jednako kroz oba bedra i oba stopala. Zaljuljajte se u stranu / naprijed – nazad kako bi osjetili kako se raspoređuje vaša težina, a zatim ponovo nađite centar i ravnotežu u centru. Dok ovo radite ne zaboravite na gornji dio tijela kojeg zamišljena nit vuče visoko u nebo. Nit vas vuče jednako snažno i visoko, koliko vam je snažno i duboko korijenje ušlo u zemlju. Zamislite kako vam se svaki kralježak isteže prema gore i osjetite kako kralježnica čvrsto podržava vaš trup koji se širi i skuplja u svim smjerovima sa svakim udahom/izdahom.
Dišite smireno i prirodno pokušajte u ovom stavu ostati do 10 minuta. Ako vam je teško, probajte par minuta, i svaki dan dodajte još jednu minutu dok ne dođete do punih 10 minuta.

 

 

• za konje

1. Motka je postavljena tako da je jedan kraj motke podignut (od 20 do 60 cm), a drugi je na podu. Konja vodimo preko motke u krug tako da motku prelazi pod kutem i istovremeno se savija. Vježbu ponoviti na jednu i na drugu stranu po 3 puta. Povećava lateralnu fleksibilnost (savijanje konja u stranu). Razvija mišiće jer konj u ovom položaju mora podići zadnju nogu podužići leđa i aktivirajući trbušne mišiće. 

2. Postavite 3 do 5 motki polukružno tako da im je jedan kraj podignut na visinu od 20 do 30 cm, a drugi stoji na podu. Razmak između motki ne mora biti jednak jer se konj uči odrediti dužinu koraka i zakoračiti preko. Konja vodimo u krug, preko motki, prvo u veći krug (preko nižeg dijela), a onda u manji krug (preko višeg dijela). Vježbu ponoviti 3 puta na većem krugu i 3 puta na manjem krugu, u obje strane. Razvija koordinaciju konja na način da konj uči osjetiti položaj nogu i procijeniti visinu/udaljenost pri prelasku preko prepreka. Povećava lateralnu fleksibilnost (savijanje konja u stranu) te razvija mišiće.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Uz pomoć nagrade pitamo konja da savije vrat na stranu. Postupno povećavamo zahtjevnost vježbe (pomičemo nagradu prema zadnjoj nozi konja, prema skočnom zglobu konja). Vježbu ponoviti na jednu i na drugu stranu po 3 puta. Ova vježba izuzetno je dobra za konje koji se ne savijaju jednako na obje strane. Istežući vrat na stranu konj isteže kralježnicu, isteže i jača mišiće leđa i trupa te ligamente i tetive. Na taj način postupno se povećava lateralna fleksibilnost i pokretljivost konja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Element Drva i trening konja

Kao što smo već spomenuli, vizija drveta je rast u svim smjerovima i istovremeno puštanje korijenja duboko u zemlju, prilagodba uvjetima u kojima se nalazimo i fleksibilnost u procesu kretanja prema nekom cilju.
Iz raznih razloga u radu s konjima mi ljudi ponekad smo toliko usredotočeni na naš cilj da je jedino što možemo vidjeti “ono što ne valja”. Naš cilj nam, umjesto inspiracije, postaje težak teret koji s vremenom može narušiti naš odnos sa konjem i naše cjelokupno samopouzdanje u radu s konjima. Opterećenost ciljem, nefleksibilnost u treningu, čvrsto zacrtani planovi za trening i “ono što bi konj morao danas napraviti” te pretjerana vezanost za način za koji mislimo da će nas dovesti do cilja mogu dovesti do frustracija i ljutnje.
Prevedeno u jezik elementa Drva, što se tu zapravo događa?
Metaforički rečeno ako smo mi i naš konj zajedno jedno drvo trebamo biti svjesni činjenice da smo mi ti koji smo odabrali cilj za sebe i svog konja te da stoga imamo i veću odgovornost da pazimo na cijeli proces ostvarivanja tog cilja.
U svakom slučaju da bismo ostvarili cilj, moramo rasti, učiti nove vještine i stjecati nova znanja (razvijati korijen), jer ako to ne učinimo u nekom trenutku prestajemo rasti (prema viziji koju imamo).
Kad pogledate drvo u proljeće, možete osjetiti tu novu bujnu energiju koja nadahnjuje i pruža nam osjećaj sreće i inspiracije prema budućnosti. Rast bi trebao predstavljati nešto lijepo i ispunjavajuće , ali to ne znači da je put kojim idemo posut laticama. Često nam baš oni mukotrpni trenutci, osjećaj da smo zapeli, prepreke na putu omogućavaju da se otvorimo prema nečem novom i manje poznatom kako bi mogli prevladati poteškoće i nastaviti rasti.
Ako smo preopterećeni ciljem i planovima, ako mislimo da uvijek sve moramo imati pod kontrolom i da se razvoj treba događati po točno određenim pravilima i koracima u točno određenim vremenskim periodima, propuštamo se prepustiti prirodnom ritmu i lekcijama koje čekaju na nas (prestajemo biti fleksibilni).
Najčešće je ono na što zaboravimo razmišljajući o cilju i budućnosti upravo sadašnjost, sada i ovdje. Pitanja poput ovih: kako je moj konj? ; kako se osjeća? ; da li je fizički u redu?; da li su ispunjene njegove potrebe? ; da li me razumije dok treniram s njim?... kako sam ja?; kakav mi je dan danas?; da li sam jasan/jasna u svojim zahtjevima prema konju? ; da li ja znam što točno želim? ; da li nešto što ja radim smeta mom konju?... mogu nam pomoći da vidimo što se događa sada.
U trenutcima kad zaboravimo na sadašnjost i projiciramo svoje želje u budućnost mi maštamo, i to je sasvim dobro. Problem nastaje onda kada za vrijeme treninga dozvolimo da naše projekcije zasjene sadašnjost i mi postajemo frustrirani i ljuti na konja jer ne može dosegnuti našu viziju...
Mudrost Drva govori nam o tome da se rast događa u svim smjerovima, u dubinu, širinu i visinu te da viziju koju imamo možemo ispuniti ako rastemo u svim smjerovima. Također nas uči tome da budemo svjesni sadašnjeg trenutka i njegovih okolnosti i uvjeta te da je svaki put upravo to polazna točka s koje nastavljamo rasti. Mogućnost fleksibilnosti pomaže naš rast na način da se naučimo nositi sa poteškoćama te da ne zapnemo u osjećajima frustracije i ljutnje te da smo sposobni prihvatiti i one osobine naših konja koje nas frustriraju. Drvo nas uči da uvijek postoji način, ponekad je potrebno potražiti pomoć, pitati za savjet, biti iskren prema sebi, naučiti biti u sadašnjosti, otpustiti stara uvjerenja kako bismo mogli prihvatiti nova, prepustiti se nesigurnosti i biti dovoljno hrabar da pratimo svoj vlastiti put.

    “The winds of change are the unpredictable events of life, the surprises that require us to alter our vision of ourselves and our plans.” 
    “Vjetrovi promjene nepredvidivi su događaji u našem životu, iznenađenja koja iziskuju da s lakoćom promijenimo viziju nas samih i naših planova.”
    Wood becomes water, Gail Reichstein
 
članak napisale: Jele Dominis & Maja Živanović

vježbe za konje pripremila: Tina Ivčević Pušić  

***Ako vas zanima koji elemant prevladava kod vašeg konja ispunite upitnik i saznajte.