Ima nekih odluka koje donesemo i koje, naizgled, nemaju nikakvog smisla, ali mi znamo, negdje duboko u sebi, da je to za nas ispravan put. Ima naprotiv nekih drugih koje izgledaju logične i možemo ih jako dobro objasniti u trenutku kad ih donosimo… Ali se nakon nekog vremena pokažu sasvim pogrešnima.
Kako donosimo odluke i zašto smo ponekad neodlučni?

shiatsu za konje

 

Svakodnevno donosimo odluke. Sve naše odluke zapravo su izbori. Svaki izbor koji napravimo, pa čak i oni najmanji i naizgled nevažni određuju našu budućnost. Naši izbori su kao raskršća… biramo da li ćemo ići lijevo ili desno. Ili ćemo možda još neko vrijeme ostati na raskršću i pričekati.
U trenutku kada donosimo odluke uključuje se naš Um (možemo ga nazvati i drugim imenima, ali to je neka druga tema). Naš Um traži logično opravdanje i objašnjenje naših odluka. On želi znati zašto donosimo neku odluku, traži potvrdu u prošlom iskustvu i traži prihvatljivu projekciju budućnosti. Drugim rječima, on postavlja pitanja i traži konkretne odgovore.
U trenutku kada donosimo odluke uključuju se i naše Emocije. Možemo se, na primjer, bojati određenih situacija ili im se veseliti ili se ljutiti ako određena situacija ne izgleda onako kako smo mi to zamislili. Kad zamišljamo posljedice naših odluka, neizbježno ih prati određena emocija. Emocije utječu na naše odluke na način da nas ili pokušavaju ‘nagovoriti’ na nešto ili nas pokušavaju uplašiti i spriječiti u donošenju određene odluke.
Na primjer: Nalazimo se pred odlukom da li kupiti još jednog konja, k tome je konj koji nam se sviđa, recimo… malo problematičan. Um nam govori da si to ne možemo priuštiti, budi se Emocija straha, bojimo se mogućih opasnih situacija u budućnosti, ali nam neki unutrašnji glas stalno šapće ‘kupi ga, kupi ga….biti će sve u redu’. Tko nam to govori? I odkud dolazi taj glas? Nazovimo ga Intuicija…
Intuicija (lat. intuitio gledanje, zrenje) je po definiciji: uvid, neposredno, izravno shvaćanje, spoznavanje, sposobnost da neposredno zahvatimo i jednim aktom uvidimo cjelinu i njezine dijelove, da bez diskurzivnog mišljenja izravno spoznamo i dokučimo bit nekog predmeta.
Intuicija je ono nešto kad jednostavno znamo, bez obzira na to što nije logično, bez obzira na to što nam kažu drugi i bez obzira na to što nas je strah! Intuicija je unutrašnji glas koji nas vodi. Intuicija je vještina koju možemo njegovati i razvijati jer što je više koristimo bolje nas služi. Intuicija je kao putokaz koji nam jesno kaže kojim smjerom trebamo poći.
Intuicija je alat koji se u shiatsu terapiji intenzivno razvija i koristi… Pa se shiatsu terapeut oslanja na svoj ‘unutrašnji glas’ koji ga vodi kroz tretman. Isto tako intuicija nas vodi u radu s konjima, ali i u drugim životnim odlukama.
Od kud dolazi Intuicija? Oni koji vjeruju u postojanje Duše kažu da je Intuicija glas Duše. Oni koji vjeruju znanosti kažu da postoji znansveno objašnjenje kako mi pristupamo izvoru informacija putem intuicije. Bez obzira u koju kategoriju pripadate… pokušajte obratiti pažnju na svoj unutrašnji glas, napravite nekoliko eksperimenata s donošenjem odluka…. i uvjerite se sami!


Vedrana Ivčević